17

Astăzi se împlinesc 17 ani de la momentul semnării României a tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

Acum 1️⃣7️⃣ ani (25 aprilie 2005), a fost semnat Tratatul de aderare a României 🇷🇴 la Uniunea Europeană 🇪🇺.
Ulterior, la 1 ianuarie 2007, alături de Bulgaria, România devenea oficial stat membru al Uniunii Europene.
La 1 ianuarie 2022, s-au împlinit 15 ani de când România face parte din familia Uniunii Europene.

În contextul global actual, în care efectele economice şi sociale ale pandemiei se suprapun cu criza energetică şi cea umanitară provocate de invazia rusă în Ucraina, solidaritatea europeană ne va permite în continuare să susţinem reformele necesare de care să beneficieze toţi românii şi întreaga societate, transmitea premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană.

„Se împlinesc 17 ani de la semnarea Tratatului care a consfinţit aderarea României la Uniunea Europeană, un moment pe care românii îl aşteptau ca pe o şansă concretă de consolidare a democraţiei şi dezvoltare economică. Privind în urmă la beneficiile pe care ni le-a adus apartenenţa la Uniunea Europeană, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună pentru România şi pentru români: triplarea produsului intern brut al României comparativ cu cel înregistrat la momentul aderării, stabilitate economică şi socială, liberă circulaţie pentru cetăţeni, bunuri şi servicii, acces liber pe piaţa unică europeană pentru antreprenorii români şi sprijin acordat prin finanţările europene. România a beneficiat până acum de la Uniunea Europeană de aproape 42 de miliarde de euro net, bani europeni utilizaţi în diferite proiecte care au contribuit la reducerea unor decalaje de dezvoltare şi au stimulat iniţiativa privată”, spune şeful Executivului.

Potrivit prim-ministrului, „prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România va beneficia în următorii ani de aproape 30 de miliarde de euro pentru noi investiţii şi reforme, în plus faţă de celelalte instrumente de finanţare europeană”.

„Inclusiv pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, destinat protejării cetăţenilor şi economiei naţionale, beneficiază de susţinerea europeană. Din cele 17,3 miliarde lei cât reprezintă valoarea întregului pachet, 9 miliarde de lei vor fi asigurate din fonduri europene. Fie că vorbim despre digitalizare şi energie, sănătate şi infrastructură, educaţie şi mediu, sprijinul european ne oferă perspectiva unei dezvoltări sustenabile, care îşi va pune amprenta definitorie asupra modernizării ţării şi creşterii calităţii vieţii oamenilor”, arată premierul în mesaj.

Nicolae Ciucă precizează că Executivul de la Bucureşti „rămâne ferm angajat obiectivului de a proteja cetăţenii şi a susţine economia, prin investiţiile finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene”.

„Responsabilitatea noastră este să continuăm acest parcurs european al României, fapt asumat şi prin obiectivele incluse în Programul de guvernare şi în total acord cu orientarea majoritar pro-europeană a cetăţenilor români. La mulţi ani, România în Uniunea Europeană! La mulţi ani românilor ca cetăţeni europeni!”, transmite premierul Ciucă.

70

Europarlamentarul Alin Mituța, citat de către Vlad Voiculescu, a adunat o serie de cifre ilustrative cu privire la experiența europeană a României.

Primul număr concludent este 70 de miliarde de euro și însumează totalitatea finanțărilor primite de către România de la Uniunea Europeană în cei 15 ani de când este membră. România este un receptor clar căci în toată această perioadă țara noastră a contribuit cu doar 24 de miliarde de euro la bugetul comunității europene.

2,4

economia României a crescut de 2.4 ori, de la 98 de miliarde de euro în 2006 la 240 de miliarde în 2021 – e o creștere spectaculoasă, în condițiile în care creșterea UE, spre exemplu, a fost de 20%.
Suntem a doua cea mai mare economie din sud-estul Europei, după Polonia și am depășit Cehia, Ungaria, etc. – nu am fost niciodată într-o astfel de poziție (nu, nici în interbelic).
Am trecut de la 38% din media PIB cap de locuitor la 72% – toate regiunile României au evoluat dar unele mai mult ca altele (București-Ilfov este cea mai bogată regiune cu 164% din media europeană iar Nord-Est este cea mai săracă regiune cu 46% din media europeană).

30

fermierii români au primit peste 30 de miliarde euro fonduri nerambursabile

80

Pentru următorii 7 ani avem la dispoziție încă 80 de miliarde de euro de la UE. E foarte probabil să fie ultima dată când avem acces la o asemenea sumă pentru că, dacă îi cheltuim bine, economia și bunăstarea se vor apropia prin 2028 de media europeană, cel puțin în regiuni precum Vest și Centru, așa încât acele regiuni nu vor mai fi eligibile să primească asemenea bani din buzunarele contribuabililor celorlalte state.

FOTO: arhivă: Comisia Europeană urează „bun venit” României și Bulgariei în Uniunea Europeană. Sursă: Serviciul Audiovizual al Comisiei Europene

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *