Începând cu anul 2015, la nivel naţional se implementează Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară/PNCCF, prin care, Agenţia Naţională de Cadatru şi Publicutate Imobiliară/ANCPI alocă primăriilor fonduri nerambursabile pentru cadastrarea generală.

Adică tot ce trebuie să facă un primar este să ceară anual bani de la ANCPI, prin intermediul Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară/OCPI din fiecare judeţ, iar ulterior să atribuie contractele către firmele/operatorii de cadastru, care să-şi facă treaba (verificări, măsurători, întocmire documetaţii, intabulări). La Forotic, spre exemplu, demararea proiectului a necesitat ani de zile.

Având în vedere că atribuirea contractelor susmenţionate se poate face direct, nu e un deranj deosebit pentru autorităţile locale, dar chiar şi aşa, pentru unii primari e prea mare bătaia de cap. A fost mai uşor să invoce că banii sunt puţini, că firmele nu sunt prea interesate, că nu se mai găsesc arhivele, că au murit oamenii sau alţii au emigrat şi multe altele…..

Aşa am ajuns în situaţia ca în anul 2023, adică la 8 ani de când a început cadastrarea generală, în judeţul Caraş-Severin să avem o grămadă de primării la care gradul de intabulare a terenurilor să fie de sub 35%. E vorba de UAT Anina, Armeniş, Băile Herculane, Bănia, Berzasca, Bocşa, Brebu, Caraşova, Cărbunari, Ciclova Română, Ciudanoviţa, Costantin Daicoviciu, Copăcele, Cornereva, Coronini, Dognecea, Eftimie Murgu, Ezeriş, Fârliug, Forotic, Gîrnic, Goruia, Grădinari, Iablaniţa, Lăpuşnicel, Lăpuşnicu Mare, Lupac, Marga, Mehadia, Mehadica, Moldova Nouă, Ocna de Fier, Oraviţa, Oţelu Roşu, Păltiniş, Prigor, Reşiţa, Rusca Montană, Sasca Montană, Sicheviţa, Slatina Timiş, Şopotu Nou, Târnova, Teregova, Ticvaniu Mare, Topleţ, Turnu Ruieni, Văliug şi Zorlenţu Mare.

Ce să mai vorbim de cazul staţiunii de interes naţional Băile Herculane, unde, de la demararea PNCCF, Primăria a reuşit marea performanţă să atribuie un singur contract de cadastrare!

Dar ce să vezi! Se pare că firma din Timişoara ce a obţinut contractul a deranjat ceva interese şi risca să se afle de nişte combinaţii, aşa că domnul primar Miclău Cristian a spus STOP JOC !

Şi uite aşa se face că, deşi firma respectivă s-a apucat de treabă (a trimis oameni şi logistică în teren şi a realizat documentaţiile cadastrale), primarul staţiunii a reziliat unilateral contractul şi a refuzat recepţia pentru toată munca oamenilor, care evident au rămas cu ochii în soare, pentru că nu şi-au încasat banii la care erau îndreptăţiţi. Acuma, achiziții pentru servicii de cadastrare și topografie, cu un anumit PFA sau PFI. orașul Băile Herculane tot are în SICAP, dar nu pe bani europeni…

În paralel cu intabularea prin fondurile ANCPI, o parte din primării au primit fonduri europene (prin POR), dar nici aici lucrurile nu stau mai bine. A fost şi este încă un lanţ al slăbiciunilor, din cauza dezinteresului angajaţilor primăriilor sau a lipsei de profesionalism a operatorilor de cadastru. Unde mai pui că unele licitaţii s-au prelungit la nesfârşit cu te miri ce contestaţii şi probleme, astfel că ajungem la termenul de 31.12.2023 şi în unele localităţi nu s-a intabulat nicio parcelă de teren. Un caz școală pe această temă ar putea fi cel al Primăriei Forotic, dacă are cineva timp să observe și să cerceteze.

Deci, în concluzie, banii accesaţi vor reveni la Uniunea Europeană, să fie redistribuiţi către alte ţări, unde primarii şi autorităţile locale sunt mai capabile.

Iar dacă credeţi că mai rău de atât nu se poate, ei bine vă înşelaţi!

În paralel cu cadastrarea generală, la nivel naţional se mai derulează alte două proiecte, respectiv Registrul Electronic Naţional al Nomenclaturilor Stadale/RENNS şi Registrul Agricol Naţional/RAN.

Şi în aceste proiecte ar trebui implicaţi angajaţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, pentru intabularea reţelelor stradale şi completarea/digitalizarea registrelor agricole, dar din păcate, unii care freacă menta prin primării nu prea ştiu să folosească un calculator!

Ce să mai ai pretenţii de softuri complicate, registre electronice, corespondenţe cu alte instituţii, şi câte şi mai câte…….

Deci nu ne mai miră că în prezent nicio primărie din judeţul Caraş-Severin nu are evidenţa şi arhiva cadastrală digitalizată, iar unele străzi nu figurează niciunde! Cât privește Ministerul Digitalizării, deșii am întrebat concret să ni se comunice câte UAT uri din România au cadastru digital sau măcar demarate proiecte de cadastrare digitală, până la ora publicării articolului nu am reușit să primim nicio informație. Probabil și la Ministerul Digitalizării, informația trebuie căutată pe undeva prin arhive, scrisă cu creion chimic! Iar Ion încă nu este la nivelul la care să ne dea el această informație…

Având în vedere că scuza cu „n-am avut bani, că aş fi făcut” nu mai poate fi folosită, pentru că bani chiar au fost pentru toată lumea, capabilii noştri conducători invocă „greaua moştenire”. Ceva de genul „aşa mi-a lăsat fostul primar, ăştia sunt angajaţii, n-am ce să mă fac, mă descurc şi eu cum pot”.

Pentru toate astea suntem şi noi vinovaţi însă! Şi vom continua să fim, atâta timp cât ne complacem să-l alegem pe-al nostru, cum o fi el, chiar şi prost, dar să nu fie de-al lor!

Dar ca să n-o mai lungesc, vă doresc sănătate, iar la următorul eveniment pe care îl veţi organiza, gândiţi-vă bine dacă al vostru primar merită cu adevărat pus în capul mesei, sau din contră, trebuie trimis la muncă!

 

Acest text este un editorial și conține opinia autorului

 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *