Mai mult de o treime din capturile de țigări de contrabandă din primele nouă luni ale anului 2022 (23 de milioane de țigarete) au fost realizate la granițele de Nord-Est și Nord-Vest ale României, conform platformei Stop Contrabanda.

România are peste 2.000 km de frontieră externă a Uniunii Europene, porțiuni importante fiind în zone muntoase și împădurite, în care supravegherea graniței este dificilă.

Într-un efort comun de combatere a traficului ilicit, BAT România a donat Poliției de Frontieră Române 300 de noi camere speciale de supraveghere, care se adaugă celor 250 de camere donate anul trecut, contribuind astfel la întărirea capacității de control a zonelor greu accesibile de-a lungul a 500 de km de graniță din aria de responsabilitate a Inspectoratului Teritorial de Frontieră Sighetul Marmației.

În primele nouă luni ale anului 2022, autoritățile române au capturat peste 60 de milioane de țigarete, a căror valoare de piață se ridică la peste 38,5 milioane de lei (peste 7 milioane de euro), conform datelor Stop Contrabanda.

Evoluția descendentă din ultimii trei ani a pieței ilicite de țigări, cu un nivel minim istoric de 6,1% înregistrat în iulie 2022, arată că lucrurile se pot schimba în bine prin eforturi susținute și comune ale autorităților în parteneriat cu mediul de afaceri.

Problema contrabandei cu țigări la frontiera Uniunii Europene este gestionată de OLAF prin Frontex, dar se pare că instituțiile europene nu reușesc să găsească soluțiile necesare pentru oprirea acestui flagel. Europarlamentarul Ramona Strugariu spune că a votat negativ în Parlamentul European și a refuzat să descarce de gestiune raportul OLAF privind FRONTEX, tocmai din cauza gravelor probleme cu contrabanda, inclusiv din România. Iar frontiera de Nord a României este cea mai traficată de către contrabandiști.

”Conducerea oricărei agenții descentralizate a Uniunii Europene trebuie să dea un exemplu de bune practici atât în ​​ceea ce privește performanța, cât și angajamentul față de valorile Uniunii.
Am votat, în calitate de raportor Renew Europe, pentru refuzul descărcării de gestiune a Frontex – Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, până când toate vulnerabilitățile identificate în raportul OLAF vor fi fost rezolvate. Poziția de vot pe care am propus-o și susținut-o în cadrul comisiilor de specialitate a fost urmată, în plen, de alți 344 de colegi europarlamentari.
Frontex merită mai mult decât dezastrul lăsat de fosta conducere executivă. Decizia de a refuza descărcarea de gestiune va ajuta Agenția pe drumul său către reformă.
Împreună putem construi un Frontex de încredere, care să garanteze siguranța frontierelor noastre și să țină cont de cele mai înalte standarde de respect pentru drepturile fundamentale, așa cum sunt detaliate în mandatul său” a declarat eurodeputata.

Contrabanda a fost inclusă ca o amenințare la adresa securității naționale în cadrul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. România are peste 2.000 km de frontiera externa a Uniunii Europene, porțiuni importante fiind în zone muntoase și împădurite în care supravegherea graniţei este dificilă.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă British American Tobacco care are scopul de a sprijini eforturile autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei
  • De la inceputul anului 2021, Politia de Frontiera a confiscat 1.442.000 pachete de tigari de contrabanda si 57,5 tone de tutun. In primele 6 luni 2021 au fost destructurate 4 grupari organizate de contrabanda si au fost cercetate peste 300 persoane pentru contrabanda si fraude vamale.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

VIDEO (c) Agerpres Redactor: Costin Motroașă; Imagine: Alfred Schupler; Montaj: Traian Arsenescu.

 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *