Numărul de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuţi va creşte cu 124 printr-un program realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar alte 90 vor fi dotate complet, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Pentru dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice în secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi sunt cinci obiective majore. (…) Vom creşte cu 124 de paturi, faţă de cele existente dotate complet. La cel de-al doilea obiectiv va fi şi completarea dotării existente în momentul de faţă pentru încă 90 de paturi”, a precizat Rafila.
Potrivit acestuia, vor fi amenajate în cadrul aceluiaşi proiect şi opt centre regionale pentru formarea resursei umane.
„Fără resursă umană calificată toate aceste lucruri sunt inutile. Cel de-al treilea obiectiv al acestui proiect este amenajarea, organizarea unor centre de formare. Opt centre de formare regională acolo unde există instituţii universitare sau există formatori care pot să pregătească specialişti în domeniu. Nu este un lucru uşor, durează. Nu trebuie să uităm că aceste structuri trebuie să funcţioneze în program permanent”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Un alt obiectiv din cadrul programului este realizarea screeningului pentru prevenţia marformaţiilor congenitale cardiace, dar şi a altor afecţiuni.
„Al patrulea obiectiv – screeningul şi prevenţia malformaţiilor congenitale cardiace. (…) Este bine ca toţi copiii să beneficieze de posibilitatea de a face un astfel de screening şi pentru alte afecţiuni, de exemplu retinopatia de prematuritate. Această componentă oferă 260.000 de euro pentru screening pentru maternităţile de grad 3, iar pentru maternităţile de grad 2 – 45.000 de euro”, a explicat Alexandru Rafila.
Ministrul a adăugat că urmează să se achiziţioneze 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală, care sunt „extrem de importante pentru ca un copil să poată să ajungă într-una dintre maternităţile de grad 3 în condiţii de siguranţă”.
Conform medicului Cătălin Cîrstoveanu de la Spitalul „Marie Curie”, ţara noastră, în mod normal, la o populaţie de 20 milioane, are nevoie de aproximativ 400 de paturi de terapie intensivă nou-născuţi.
„Problema noastră este că avem în jur de 200 – 250, cu mare îngăduinţă. (..) Este o problemă pe care o avem de când ne ştim noi. Nu am făcut nimic noi ca ţară pentru asta, iar astăzi este un lucru foarte important. (…) Încercăm să creăm minimum 100 de paturi. Noi ne dorim 124 de paturi. (…) Paturile pe care le avem astăzi şi le numim de terapie intensivă, noi le numim de terapie intensivă, dar cu toţii ştim că nu toate sunt chiar paturi de terapie intensivă pentru că nu toate sunt utilate cum trebuie”, a afirmat Cîrstoveanu.
Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menține crescut în România. Există, de asemenea, diferențe privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală. (State of Health 2019 – OECD). În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistență medicală, iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale țării și, respectiv, între mediul rural și cel urban.
România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității infantile din UE – 6,7 la 1.000 de născuți vii, comparativ cu media UE de 3,6 în 2017. Echipamentele medicale insuficiente și deficitul de medici pot contribui la explicarea acestei cifre.
Facilitățile de sănătate, în special spitalele, sunt esențiale pentru comunități atât în mod obișnuit, dar și ca răspuns la situații de urgență, dezastre și alte crize. Spitalele sunt, de asemenea, simboluri importante ale bunăstării sociale. Distrugerea sau deteriorarea unui spital poate duce la expunerea pacienților și a lucrătorilor din domeniul sănătății la vulnerabilități, dar și la pierderea încrederii populației în autorități. Sunt necesare măsuri pentru asigurarea siguranței, securității și funcționalității infrastructurii de sănătate, atât la nivel național, cât și la nivel comunitar. Așa se face că Ministerul Sănătății a lansat o finanțare prin PNRR C 12 Investiția 3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți.
Investiția vizează:
- Extinderea capacității infrastructurii spitalicești dedicată îngrijirii pacientului critic neonatal (a) cu 124 de paturi adiționale (preponderent cazuri de grad 3) – inclusiv infrastructură și echipamente aferente, (b) dotarea cu echipamente medicale adecvate pentru 90 de paturi existente si îmbunătățirea programului de screening (investiții în beneficiul a 25 de unități spitalicești dintre cele 69 vizate pentru întreaga investiție); îmbunătățirea programului de screening, prin dotarea infrastructurii existente cu: mixer de aer-oxigen pentru sala de naștere și pentru cezariană, monitor SN, monitor SOC, ventilator de transport cu FiO2 reglabil 21-100%, incubator de transport, dispozitiv laser, retcam pentru transport, oftalmoscop indirect, inclusiv instrumente;
- construirea și dotarea a 8 centre regionale de formare (100 mp fiecare) pentru pacienții neonatali critici.
- achiziționarea a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală (nivel 3);
Echipamentul pentru centrele de formare va consta în:
– manechine și simulatoare didactice necesare în programele de formare, cum ar fi simulator complex, cu module multiple pentru scenarii de ventilație mecanică, simulator pentru ecocardiografie, simulator cu feedback chinestezic pentru endoscopie și colonoscopie,
– simulator pentru bronhoscopie bazat pe realitate virtuală, simulator ECMO,
– simulator pentru intervențiile de urgență și resuscitare a nou-născutului – model avansat și simulator și kituri pentru detecția anomaliilor congenitale,
– manechin de ventilație mecanică.
Acest demers, potrivit Ministerului Sănătății, va îmbunătăți accesul la tratament al nou-născuților cu afecțiuni critice, de la 64% la 83%.
În perioada de programare, au fost identificate 69 de spitale (de urgență, județene, municipale, de obstetrică-ginecologie) și institute care se vor număra printre posibilii beneficiari ai acestei măsuri. Capacitatea curentă a acestora și nevoile de dotare, în ceea ce privește capacitatea existentă de paturi pentru nou-născuți cu afecțiuni critice, diferă de la un spital/institut la altul.
În ceea ce privește unitățile mobile de terapie intensivă neonatală de Nivel III, România nu deține, în acest moment, astfel de echipaje. Se urmărește dotarea fiecărui centru regional cu o astfel de unitate, care ar permite transportul în siguranță al pacienților neonatali în stare critică, în funcție de necesitate.
Cele 8 centre de training planificate au ca scop formarea continuă a cadrelor medicale pentru tratarea corespunzătoare a pacienților neonatali în stare gravă, inclusiv reevaluarea periodică a acestor cadre.