Casa Naţională de Asigurări de Sănătate implementează un proiect de informatizare a „formularisticii” în sectorul medical, a declarat, marţi, vicepreşedintele cu atribuții de președinte al CNAS, Adela Cojan pentru Agerpres. Da, acea instituție al cărui sistem cade repetat și cu zilele la citirea cardului de sănătate! Și da, vorbește fix despre digitalizare, ca și cum problemele de până acum (deloc puține și deloc rare!) ar fi rezolvate, așa că se poate trece la nivelul următor!

„Urmează ca, în baza unui proiect finanţat din fonduri europene, bazele de date medicale ale pacienţilor să se extindă de la medicina de familie şi spitale către toate segmentele de asistenţă medicală. Totodată, suntem interesaţi să informatizăm tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical. Este un alt proiect pe care l-am câştigat, care a trecut prin toate furcile caudine ale aprobărilor şi suntem în curs de implementare a lui. Se numeşte programul SIGMA Smart, care va informatiza tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical şi care va înlesni mult circuitul şi navigarea pacientului şi mai ales a pacientului grav bolnav, cu o boală cu impact în viaţa sa socială şi o boală costisitoare, la serviciile medicale, permiţând medicului să îşi îmbunătăţească şi calitatea diagnosticului, pentru că printr-o simplă apăsare de buton nu va mai fi nevoie să pună întrebări multiple pacientului ca să afle istoricul medical”, a afirmat Cojan.

Potrivit acesteia, cu permisiunea pacientului, medicul va avea acces la istoricul medical astfel încât continuitatea îngrijirilor acestuia să fie una benefică pentru evoluţia bolii.

„Suntem conştienţi că, prin dezvoltarea acestei palete informatizate în sectorul de sănătate, la un moment dat se poate ajunge inclusiv la cartografierea populaţiei în legătură cu stofa genetică a poporului nostru şi a fiecărui cetăţean, cu respectarea criteriilor de confidenţialitate”, a arătat reprezentantul CNAS. AGERPRES

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *