Judecătorul Cristi Danileţ a primit, miercuri, Premiul GDS pe anul 2021 „pentru merite esenţiale în configurarea democratică a spaţiului nostru juridic şi public”.

„Mi-am riscat cariera pentru că am ieşit în spaţiul public, pentru că am fost vocal, pentru că am susţinut nişte valori. Este foarte periculos, astăzi, să susţii valori. Dacă susţii integritatea academică primeşti ameninţări de la oamenii legii. În 2008, am susţinut lupta împotriva corupţiei judiciare, am primit 70 de semnături ale magistraţilor şi grefierilor împotriva mea, pentru a fi anchetat: de ce am spus că există corupţie în justiţie. Când am spus că se încalcă standardele internaţionale în materie de justiţie şi că România nu respectă rapoartele GRECO, rapoartele Comisiei Europene şi rapoartele Comisiei de la Veneţia, am fost investigat că sunt pro-european şi că asta este poziţie politică”, a afirmat judecătorul Cristi Danileţ, după primirea premiului din partea Grupului pentru Dialog Social.

Magistratul a spus că timpul a arătat că a avut dreptate în privinţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, susţinând că, din cauza inventării SIIJ, „nu s-a mai descoperit niciun magistrat corupt”.
„Au fost magistraţi care au organizat proteste în faţa tribunalelor împotriva modificărilor la Legile Justiţiei de către cei aflaţi la putere, împotriva standardelor internaţionale care stabilesc ce se înţelege prin independenţa justiţiei. Am avut curajul atunci să organizez primul protest din ţară, la Cluj, unde am scos 200 de judecători în faţa Tribunalului. Nu e simplu să le spui: ieşiţi din birouri, vedeţi că o să ne vadă cetăţenii, o să ne vadă presa, luaţi robele pe voi – visul meu a fost să facem protestul cu robele pe noi. I-am convins să o avem (roba – n.r.) măcar pe antebraţ şi haideţi în faţa tribunalului, nu spunem nimic, va fi un protest al tăcerii. (…) După jumătate de oră de stat în faţa tribunalului, în aplauzele cetăţenilor de pe stradă, am dat interviu în faţa presei şi am spus de fapt ce se întâmplă: ce este nebunia asta cu SIIJ-ul. O invenţie absolut româneasco – balcanică inutilă şi anii care au urmat mi-au dat dreptate: SIIJ de fapt a protejat corupţia din justiţie. Din cauză că s-a inventat SIIJ nu s-a mai descoperit niciun magistrat corupt, de ani de zile”, a declarat Cristi Danileţ pentru Agerpres.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, la finalul anului trecut, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. În acest moment, magistratul este suspendat din funcţie până la o decizie finală a instanţei.
”Nu a fost doar o onoare pentru mine, ci chiar o nevoie de recunoaștere a meritelor pentru militantismul civic adresat adulților pe care îl fac de peste două decenii (explicând noțiuni precum democrație, libertate, dreptate, separația puterilor, independența justiției, civism) și pentru programul de educație juridică adresat elevilor pe care îl gestionez de peste 10 ani (pe care îi învăț despre responsabilități, competențe, proceduri, sancțiuni, efecte).
Am povestit auditoriului cum am început activitatea de activist în justiție, despre interviurile pentru revista Dilema Veche și Revista 22 ale GDS, despre atacurile cu privire la viața mea privată din vara anului 2012 prin intermediul presei, despre protestele magistraților în anii 2018-2019, dar și despre represaliile Inspecției Judiciare împotriva liderilor informali din justiție, precum și despre sancțiunea incredibilă ce mi-a fost aplicată în decembrie anul trecut de către CSM pentru două filmulețe pe TikTok ce nu au vreo legătură cu justiția, hotărâre care trebuia motivată în 20 de zile dar care nici până azi nu mi-a fost comunicată, perioadă în care am fost lăsat fără venituri și în care mi s-au luat dosarele penale care au trebuit rejudecate de la zero de către alți judecători” explică judecătorul pe pagina sa de Facebook.

Cristi Danileț este și unul dintre promotorii Asociației ”Vedem Just”, un ONG ce se implică la nivel național pentru ca elevii și tinerii să poată ajunge facil la noțiuni elementare de educație juridică și este chiar autor al mai multor cărți în care explică pentru tineri legislația românească. Despre aceste experiențe a povestit și la ceremonia GDS.

”Am mai povestit despre programul de #educatiejuridica și despre aplicația de mobil Lege-n-Dar inventată de mine și despre speranța că cele opt voturi pe care le vom acorda în anul 2024 vor fi în cunoștință de cauză.
În primele zile ale lui `90 lua ființă Grupul de Dialog Social, un ONG care reunea personalități culturale ale țării. Timp de trei decenii GDS s-a remarcat prin activități civice ale unor intelectuali. Acest premiu este cel mai important din cariera mea de 23 de ani în magistratură. Mulțumesc GDS!” a fost mesajul judecătorului.

Foto: https://www.facebook.com/cristi.danilet

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *