Sănătatea oamenilor din România este pusă, zilnic, în pericol, de poluare – un dușman nevăzut, care acționează particulă cu particulă, până când ucide, scrie stirimed.ro, într-un articol multimedia despre efectele poluării asupra sănătății.
Statisticile arată, iar medicii specialiști confirmă, că bolile cauzate de poluare sunt: alergiile, astmul, virozele respiratorii și bolile cardio-vasculare. Este dovedit științific că poluarea agravează boli precum TBC-ul, bronnhopneumopatiile cronice, cancerul pulmonar și slăbește sistemul imunitar.
Anual, 21.000 de oameni mor, din cauza poluării, în România, o țară care nu are politici publice pentru protejarea sănătății populației, în fața acestui fenomen agresiv. Potrivit sursei citate, Situația se va îmbunătăți, probabil, abia când autoritățile care trebuie să ia măsuri vor fi forțate de oameni să facă acest lucru, prin acționarea statului în judecată și tragerea reprezentanților acestuia la răspundere, pentru toate morțile și bolile cauzate de poluare.
Pentru că în acest moment, în România, mulți pacienți care duc pe picioare boli cauzate de poluare, nu sunt diagnosticați la timp, medicii specialiști consideră că ar fi nevoie de înființarea unui registru național al bolilor cauzate de poluare. Un astfel de registru ar facilita luarea unor măsuri medicale și administrative pentru contracararea efectelor negative ale poluării.
„Dacă vorbim de bolile cauzate de poluare sau de bolile cronice agravate de poluare, este foarte important să avem un registru național al acestor afecțiuni. Este important pentru societate și pentru sistemul medical. De ce? Pentru că având un registru unic unde înregistrezi aceste boli cronice, ai o privire de ansamblu a acestora. Ai o privire de ansamblu a ceea ce înseamnă profilul pacientului cu boli cronice, care te ajută să iei măsuri, chiar măsuri administrative. De exemplu, care este bugetul pe care îl aloci fiecărei boli, poți să faci o cercetare, poți să vezi cum evoluează o boală, care sunt zonele regionale unde trebuie să pui mai mult accentul pe prevenție, pe diagnostic, pe tratament. Iar toate aceste lucruri sunt foarte importante, pentru că vin să ne ajute în practica noastră medicală și se pot trage semnale de alarmă și asupra autorităților. Până la urmă, ai o fundamentare medicală, o bază științifică, cu care să demonstrezi la un moment dat cât este de frecventă o anumită boală și ce poți să faci pentru ea, pentru a o reduce sau a o ține sub control”, a declarat prof. dr. Doina Todea, din cadrul UMF Cluj-Napoca, medic primar pneumolog, citată de ȘtiriMed.
Pentru realizarea registrului bolilor cauzate de poluare a fost inițiată o petiție, care poate fi semnată AICI.