Încă de la anexarea ilegală a unor ținuturi ucrainene, Federația Rusă s-a transformat, cumva, în ”inamicul public numărul unu” al tuturor statelor lumii, majoritatea disputelor fiind noi contra ei.
Agresiunea armată și invadarea Ucrainei au făcut aproape toate statele să se întrebe dacă, nu cumva, ”noi urmăm?”… Sprijinul acordat de Uniunea Europeană și NATO precum și asigurările de securitate pentru statele membre au făcut ca o serie de țări cu un oarecare statut neutru să-și revizuiască interesele, fie că vorbim de aderarea la spațiul comunitar european fie la cel militar al Alianței Nord-Atlantice.
Republica Moldova a reacționat rapid, la fel au făcut astăzi liderii finlandezi. Finlanda trebuie să solicite „fără întârziere” aderarea la NATO, au afirmat joi preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi şefa executivului Sanna Marin, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă din Ucraina, relatează Reuters şi AFP.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, cunoscut pentru pozițiile sale pro UE și pro Occidentale, a ieșit astăzi să sublinieze că Federația Rusă pierde nu doar în Ucraina, în cadrul conflictului armat, ci și pe plan internațional: tot mai puține state le știu rușilor de frică! „În ultimele săptămâni Rusia a amenințat Finlanda și Suedia cu “consecințe grave” dacă vor adera la NATO.
Astăzi Finlanda a anunțat oficial că va adera la NATO. Curând urmează Suedia.Amenințările Rusiei nu mai funcționează.E timpul să fim uniți și să fim puternici.Rusia a pierdut pe toate fronturile și va continua să piardă” a declarat europarlamentarul.
Mureșan vede Uniunea Europeană și NATO ca un parteneriat și un produs comun pentru siguranță și prosperitate, un pachet de dezvoltare durabilă, dezvoltare care ar fi imposibilă fără securitate, criza economică ce afectează astăzi Ucraina fiind elocventă pentru aceasta: ”NATO și Uniunea Europeană sunt mai puternice decât oricând și atrag noi membri. Acest lucru este foarte bine și pentru țara noastră. Apartenența României la Uniunea Europeană ne garantează o perspectivă de prosperitate. Apartenența României la NATO ne garantează siguranță”.
Sursa foto: https://www.facebook.com/siegfried.muresan

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *